Poppenhuis 1:12

Voor mijn dochter(s) maakte ik een poppenhuis van MDF, naar eigen ontwerp. Na ruim vier maanden werk ben ik erg blij met het resultaat. Leuk om te weten; 600 houten tongspatels fungeren op het dak als dakpannen. Elke dakpan moest drie tot vier keer geverfd worden…

Het was wel duidelijk een once in a lifetime, want de arbeidsuren in dit project…. (!) Voor haar verjaardag kreeg ze van het bezoek nagenoeg de hele inrichting en de poppen. Er wordt gelukkig veel mee gespeeld. Zowel door haar als door de jongste van 1,5 jaar. Stiekem hoop ik natuurlijk dat het nog lang in de familie zal blijven!

 

foto 3

foto 2

 

 

 

 

 

 

 

 

The making of:

Na hoofdbrekende tekeningen en berekeningen was mijn ontwerp klaar om gemaakt te worden: een trapgevelhuis mét luiken. Lang leve GAMMA voor het zagen op maat, dat heeft me een heleboel werk gescheeld. Lastig aan de panelen met ramen was dat de figuurzaag te kort was, en de decoupeerzaag te grof. Dus in elk raampje heb ik vier gaten geboord, grof uitgezaagd met de decoupeerzaag en verder handmatig gevijld tot strakke vensters. Een hels karwei.

frontblank

frontverf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het moet allemaal wel een beetje realistisch zijn, dus moest er een trap komen. Ik denk dat ik daar wel drie avonden op stuk gegooid heb voordat ik het winnende ontwerp en de winnende afmetingen had. Helaas zaagt de GAMMA niet zulke kleine delen, dus de trap heb ik vrijwel geheel met de handzaag en vijl gemaakt. De binnenkant van de trap heb ik uitgezaagd om meer ruimte in de kamer te creëren. De achterzijde van de trap heb ik behangen met hetzelfde behang als dat er in de woonkamer zou komen.

trapblankwoonkamertrap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kunt de dakpannen op vellen van A3 formaat kopen, maar ik vond ze niet mooi en besloot zelf te gaan klussen. Na een avondje Googlen had ik het EUREKA-moment; houten tongspatels. Goedkoop en makkelijk verkrijgbaar bij de apotheek. Daar keken ze me overigens erg vreemd aan dat ik drie dozen kwam halen. Wat ik toen nog niet wist is dat ze twee keer in de grondverf moesten en twee keer in de rode verf om ze goed dekkend te krijgen. Bij het bevestigen kwam ik er overigens nog achter dat je er tussendoor keek, waardoor ik alle spatels nog iets verder moest verven. Alle 600 stuks op maat geknipt en met het nietpistool vastgezet, want van lijm gingen ze krullen en het bleef onvoldoende zitten voor grijpgrage kinderhandjes.

dakpannengrondverf

dakpannenbevestigen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De final touch waren natuurlijk de luikjes en de dekplaten op de gevel. De luikjes gingen twee keer in de grondverf en met schildertape plakte ik ze af om de karakteristieke ruitjes erop te schilderen.

luikjes

ingericht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de binnenkant van het huis heb ik overal en nergens kleine stukjes behang vandaan gehaald; van restjes bij de Kwantum tot marktplaats voor Pip Studio. Het behangboek van de buren heeft ook twee kamers aangekleed. De vloer in de woonkamer komt van een heuse poppenhuizen-handelaar; mini parket. In de keuken ligt een stukje linoleum (je had het gezicht van de verkoper moeten zien toen ik zei dat ik 30 cm nodig had van een rol van 4m breed!). In de overige kamers heb ik dik vilt gebruikt als vloerbedekking.

Inmiddels is het geheel ingericht en wordt er zeer regelmatig mee gespeeld.

 

Geef een reactie