Tasje naaien | DIY

8.DIYIn deze blog leg ik je uit hoe je zelf relatief eenvoudig een klein tasje kunt maken van ca 20 x 20 cm. Ideaal voor kinderen! In een goede stoffenzaak zijn er honderden stoffen om uit te kiezen, dus maak er vooral een feestje van met diverse stoffen.

Naast een stappenplan zal ik ook tussendoor tips opnemen die handig zijn bij dit tasje, maar ook vaak goed toepasbaar zijn in andere projecten.

Met het video stappenplan én de onderstaande instructies gaat het zeker lukken!

 

  1. 1.DIYKnip je stoffen op maat

– Voor de banden: 2 lapjes van 39 x 8 cm
– Voor de buitenzijden van het tasje: 2 lapjes van 23 x 23 cm
– Voor de binnenzijde, de voering: 2 lapjes van 23 x 23 cm

 

 

 

 

  1. 2.DIYWerk je stofranden af

– Gebruik hiervoor een lockmachine, of bijvoorbeeld de zigzagsteek op je naaimachine.

 

 

 

 

 

 

  1. D3.DIYe banden maken

Vouw een kant naar binnen en vouw de tegenovergestelde kant gezoomd erop. Speld het geheel vast en zet vast met een rechte steek met de naaimachine. Vergeet niet aan- en af te hechten!

TIP: let op dat je je spelden op de juiste manier in de stof zet, zodat je ze gemakkelijk uit kunt halen tijdens het naaien. Het grote gedeelte stof houdt je links, omdat rechts onder de naaimachine door gaat.

 

 

  1. D4.DIYe voering aan de buitenzijde stikken

We gaan nu de buitenzijde en de voering op elkaar stikken. Leg je buitenzijde met de goede kant van de stof boven neer. Leg daarop de banden met de goede zijde naar beneden, dus de ‘slechte’ zijde zie je. Leg de banden in de juiste positie. Voor de kleine tas, waarbij de lapjes 23 cm zijn, leg ik de banden op 5,5 cm en 15 cm. Beide banden komen een gelijk aantal centimeters boven de stof uit. Nu kun je bepalen hoe lang je banden aan het tasje worden. Let wel, de maatvoering die je toepast moet je exact hetzelfde toepassing op de andere buitenzijde en voering die je aan elkaar moet naaien.

Leg vervolgens de voering er strak op, met de goede kant naar beneden en de ‘slechte’ kant naar boven. Speld alleen de zijde waarin de banden zitten vast, en naai deze met een rechte steek aan elkaar. Uiteraard niet vergeten aan- en af te hechten om te voorkomen dat je stiksel los gaat laten.

TIP: Het is verstandig om een vast aantal milimeters van de randen te werken (let op dat je randen echt recht zijn). Doorgaans wordt 15 mm aangehouden.

Bovenstaande herhaal je ook voor de andere zijde van de tas.

 

  1. 5.DIYTwee zijden op elkaar naaien

Nu is het tijd om beide zijden aan elkaar te naaien. Vouw beide kanten open. De ene met de goede kant naar boven, en de andere leg je erop met de goede kant naar beneden.  Het is belangrijk goed op een paar zaken te letten:

– Zorg dat de aanhechting van de banden van beide zijden strak op elkaar liggen
– Zorg dat aan de zijkanten de naad van de ene zijde heel netjes op dezelfde naad van de andere zijde ligt
– Vouw de overtollige stof, het randje als het ware, richting de kant waar de banden uitsteken (de uiteindes)
5b.DIY– Speld één lange zijde vast op 15 mm van de rand. De overliggende lange zijde speld je vast op basis van 20 cm van de speld aan zijde 1. Zo zorg je ervoor dat je tasje mooi 20 cm breed wordt.
– Het spelden van de korte zijden doe je door vanuit de naad in het midden 20 cm te meten; dan wordt het tasje 20 cm diep en dus mooi vierkant.
– Houd in de voering zijde een stuk open; daar moet je straks de tas door binnenstebuiten halen. Houdt ongeveer 8 cm aan. Let op; werk je met heel stevige stof, dan heb je de ruimte van het gat echt nodig om te keren.
– Naai het geheel in één keer door aan elkaar, startende (aanhechten!) bij één zijde van het gat, geheel rond en tot de andere zijde van het gat (afhechten!)

TIP: naai niet verder dan de hoekpunt; laat je naald daar in de stof zakken, til je voetje op, keer de stof, zet het voetje neer en naai verder. Zo krijg je mooie strakke hoeken.

 

  1. 6.DIYBinnenste buiten

Keer het geheel binnenste buiten en zorg dat de hoeken mooi  uitgedrukt zijn.

 

 

 

 

 

 

  1. G7.DIYat dichtnaaien

Nu naai je aan de goede zijde van de stof het gat dicht, uiteraard mooi verder in de plooi en iets voor en na de dichte naad stevig aan- en afhechten.

 

 

 

 

 

  1. 8.DIYKlaar!

Duw tot slot de voering in het tasje en klaar ben je!

 

Wil je ook zo’n tasje hebben, maar is naaien niet echt jouw ding? Je kunt hem ook bestellen voor 9 euro, dan matchen we jouw wensen met de mogelijkheden! Neem dan even contact met me op.

6 gedachten over “Tasje naaien | DIY

Geef een reactie